JAGODE

Jagode sodijo med jagodičevje. Sadeži različnih sort jagod se razlikujejo po obliki in barvi. Široka paleta sega od divje gozdne jagode z majhnimi plodovi do velike gojene jagode. Barva sadeža je lahko svetlo rdeča ali temno rdeča, izredna aroma pa je skupna vsem sortam jagod. Jagode se odlično skladajo z mlečnimi izdelki, kot so jogurt, smetana in sladoled. Jagode so bogate z vitaminom C, vsebujejo veliko kalija in mangana, ki je pomemben za rast, presnovo in živčevje. Zamrznjene jagode izgubijo del arome, ker ob zamrzovanju popokajo celične stene. Jagode vsebujejo veliko mineralov (železo, natrij, kalcij, kalij, fosfor), različne sadne kisline, provitamin A ter vitamine B1, B2 in C. Jagode veljajo za staro preizkušeno domače zdravilo proti slabokrvnosti in bledici. Nekateri ljudje so alergični na jagode in dobijo koprivnici podobne mehurjaste izpuščaje, ki pa kmalu izginejo. Jagode lahko posadite v zemljo (tla), v lonec ali korito. Ne pozabite na občasno zalivanje. Okoli rastlin naredite kupe zemlje, 35-40 cm visoke in pokrijte s folijo. Razdalja med vrstami je 80 cm. Z nožem izrežite v folijo križaste odprtine in jagode posadite skozi odprtine. Rastline posadite 30 cm narazen. Takoj zalijte. Pozimi zemlja ne sme biti niti izsušena, niti namočena.


ENKRAT RODNE (LETNE)


Jagode - Elsanta

ELSANTA

Jagoda Elsanta so srednje zgodnja sorta z debelimi, aromatičnimi plodovi. Velja za eno najokusnejših sort. Ne uspeva na težjih zemljiščih.

GOZDNE


Jagode - Alexandria

ALEXANDRIA

Jagode Rügen imajo aromatične plodove, relativno velike za divje jagode. So večkrat rodne, prija pa jim bolj senčna lega.

VEČKRAT RODNE (MESEČNE)


Jagode - Eliana F1

ELIANA F1 (Elan)

Jagode Elan F1 so preizkušena sorta, zelo primerna za korita in obešanke. Zelo aromatična jagoda. Rodi od konca junija do pozebe.

Jagode - Mara des Bois

MARA DES BOIS

Izredna desertna jagoda, z izrazitim okusom gozdne jagode. Plodovi so do srednje debeli. Sorta, stalno rodi, je celoletna - mesečna večkrat rodna sorta jagode. Imamo je lahko kot obešanko, naredi cvetove in plodove na poganjkih.

Jagode - Pisana F1

PISANA F1

Imajo atraktivne temno roza cvetove. Zaradi tega so zanimive tudi za korita na okenskih policah. Jagode so zelo dobrega okusa.

Jagode - Romina F1

ROMINA F1

Rodijo sladke plodove, ki zorijo od konca maja do pozebe. Cvetovi so svetlo roza barve in so tako lahko prava popestritev vašega balkona.