PARADIŽNIK

Solanum lycopersicum

Potrebuje veliko sonca, bogato gnojena tla in dovolj vode. Raste naj ob opori, glavna stebla visokih paradižnikov lahko zrastejo do 2,5 m. Plodovi so rdeči, rumeni, oranžni ali rožnati ter okrogli, ploščati, hruškasti ali jajčasti, različnih velikosti. Paradižnik jemo surov ali kuhan. Na prosto ga presajamo, ko so nočne temperature višje kot 7°C in ni več nevarnosti slane. Vse sorte paradižnika je potrebno v suhem vremenu zalivati.


ZGODNJI PARADIŽNIK


Paradižnik - Buffalosteak F1

BUFFALOSTEAK F1

Izboljšano Volovsko srce. Zelo zgodnji hibrid odporen na vrsto bolezni. Odličen za solate pa tudi za omake. Teža plodov je 350-700 g.

Paradižnik - Cristal F1

CRISTAL F1

Indeterminanten (visok) grozdasti paradižnik. Odlikujeta ga izredna aroma in okus. Na grozdu so pribl. 4 plodovi, ki so okrogle oblike, povprečne teža ploda znaša 150-160 g.

Paradižnik - Degheio F1

DEGHEIO F1

Paradižnik Degheio F1 je zgoden hibrid tipa Marmande z mesnatimi plodovi. Močna rastlina s kratkimi internodiji. Zgodnja sorta primerna za konzerviranje. Plod tehta od 200-240 gramov.

Paradižnik - Jalari F1

JALARI

Visok, debeloplodni in mesnat paradižnik v tipu Monte Carlo. Primeren je za vzgojo v zgodnji spomladi ter poletju v nizkih tunelih in na prostem. Rastlina je močna ter kompaktna s kratkimi internodiji. Doseže težo 220 do 260 g.

Paradižnik - Venezia F1

VENEZIA F1

Bujen in zelo roden hibrid, 4-6 plodov v grozdu, teže 160-180 g, okrogle oblike, intenzivno rdeče barve, tanke lupine in odličnega okusa. Za pridelavo v plastenjakih in na prostem.

SREDNJE ZGODNJI PARADIŽNIK


Paradižnik - Biron F1

BIRON F1

Je klasičen srednje zgoden hibrid, visoke in močne rasti, je odporen na bolezni in nematode. Plodovi so lepe rdeče barve, sočni, okusni in čvrsti, težki 250-300 g. Odličen za vzgojo na prostem.

Paradižnik - Novosadski jabučar

NOVOSADSKI JABUČAR

Paradižnik Novosadski jabučar je srednje zgodnja, visoka sorta, s ploščato okroglimi plodovi. Sorta je primerna za takojšnjo uporabo. Teža posameznega plodu je tudi 250-300g.

Paradižnik - Optima F1

OPTIMA F1

Paradižnik Optima F1 je srednje zgodnja sorta. Poleti in jeseni je primeren za vzgojo na prostem in v plastenjakih, celo leto (tudi pozimi) pa v rastlinjakih. Rastline so močne in zdrave. Oblikuje velike, okrogle, mesnate in zelo okusne plodove, težke do 250 g, ki so odporni na pokanje.

Paradižnik - Medeno srce F1

MEDENO SRCE F1

Na grozdu zraste 4-5 plodov v obliki srca, teže 250 g. Zelo okusen. Za vzgojo na prostem, v plastenakih in rastlinjakih.

Paradižnik - Saint Pierre

SAINT PIERRE

Stara tradicionalna sorta francoskega paradižnika. Klasični okroglo rdeči paradižnik z mehkim mesnatim deležem. Dobra izbira za omake ali konzerviranje. Obrodi srednje zmerno. Obdrži se tudi v hladnejših območjih vse do zmrzali.

POZNI PARADIŽNIK


Paradižnik - Volovsko srce

VOLOVSKO SRCE

Paradižnik Volovsko srce je požlahtnjena domača pozna sorta. Mesnat paradižnik značilne "srčaste" oblike, za pripravo okusnih solat. Vedno naj raste na isti gredi. Teža posameznega plodu lahko doseže tudi do 800g.

Paradižnik - Homestead

HOMESTEAD

Paradižnik Homestead je pozna sorta. Plodovi te sorte niso nagnjeni k pokanju. Ta paradižnik je pravi velikan saj lahko doseže težo tudi do 1000g.

CEPLJENI PARADIŽNIK


Paradižnik - Albenga

COUR DI BUE D'ALBENGA

Cepljeni paradižnik Cour Di Bue D'Albenga je solatni paradižnik rebraste oblike. Plodovi so veliki, težki in zelo okusni. Dozorevanje je srednje zgodnje. Plodovi dosežejo težo 220-260g.

Paradižnik - Elisir F1

ELISIR F1

Cepljeni paradižnik Elisir F1 je zgodnja, grozdasta sorta. Ima odličen okusu in je zelo odporen proti boleznim. Primeren je za notranjo ali zunanjo gojenje. Na grozdu je 6-8 plodov kateri v povprečju dosežejo 120-140g.

PELAT PARADIŽNIK


Paradižnik - Adamo Green F1

ADAMO GREEN F1

Paradižnik Adamo Green F1 je srednje zgodnja sorta, indeterminantne rasti, s podolgovatimi plodovi v tipu San Marzano. Primeren je za vzgojo tako na prostem kot pokritih površinah v spomladansko poletnem času. Plodovi se uporabljajo tako v sveži potrošnji kot za predelavo. Teža plodov je 100-150g.

Paradižnik - Napika F1

NAPIKA F1

Paradižnik Napika F1 je srednje zgodnja sorta s plodovi teže 150-170 g dolgi približno 10 cm s premerom 5-6 cm. Ima zelo bujen habitat. Je visok (indeterminanten) tip paradižnika.

Paradižnik - Kero F1

KERO F1

Srednje zgodnja determinantna sorta pelata, ki je dobro prilagodljiva na različne razmere, še posebej dobro prenaša vročino. Plodovi dosežejo težo 120 g. Odlična izbira za omake.

Paradižnik - Kero F1

SIBARI F1

Sibari F1 je determinantni (nizki) tip paradižnika. Plodovi v tipu »S. Marzano« so zelo čvrsti, povprečna teža 100-110 gramov, rdeče barve, brez zelenega obroča v popolni zrelosti. V dozorevanju je srednje zgodnji. Primeren za ročno in strojno obiranje, za sveži trg, predelavo in sušenje.

ČEŠNJEV PARADIŽNIK


Paradižnik - Cherry Belle F1

CHERRY BALL F1

Visok (indeterminanten), odporen, zelo roden paradižnik češnjevec, ki se dobro prilagaja različnim klimatskim in vremenskim razmeram. Ima okrogle, svetleče rdeče okusne plodove. Primeren je za vzgojo v tunelih in rastlinjakih. Uporabljamo ga svežega in zamrznjenega. Dozorevanje je srednje zgodnje. Na grozdu zraste 12 - 14 plodov. Povprečna teža posameznega plodu je okoli 20 g.

Paradižnik - Crispino F1

CRISPINO F1

Plod Paradižnika Crispino F1 je gladko okrogel zintenzivno svetlo rdečo barvo.Dozorevanje je zgodnje. Na grozdu zraste 16-20 plodov. Povprečna teža ploda doseže 15-20 g.

Paradižnik - Paki F1

PAKI F1

Paradižnik Paki F1 je zelo zgodnja sorta indeterminantnega češnjevega paradižnika. Plodovi so klasične okrogle oblike. Odporen na verticilijsko in fuzarijsko uvelost. Na grozdu zraste 8-10 plodov. Povprečni plod ima 25g.

Paradižnik - Prezioso F1

PREZIOSO F1

Paradižnik Prezioso F1 je nova vrsta češnjevca. Plod je gladko okrogel z intenzivno svetlo rdečo barvo. Dozorevanje je srednje zgodnje. Na grozdu zraste 14-18 plodov. Povprečna teža ploda doseže 15-20g.

Paradižnik - Tumbling Tom

TUMBLING TOM RED/YELLOW

Paradižnik Tumbling Tom je najboljši balkonski paradižnik. Ta zgodnji češnjevec obrodi bogate pridelke sočnega in sladkega okusa. Je enostavna sorta za gojenje tako na prostem kot v rastlinjakih. Primeren tudi za obešanke in korita. Doseže višino 30cm.

Paradižnik - Valido F1

VALIDO F1

Paradižnik Valido F1 je v obliki datljev, srednje bujnega habitusa. Dozorevanje je zgodnje. Hibrid je primeren za vzgojo na prostem in pokritih površinah. So izredno okusni, lepe sijoče rdeče barve in imajo obliko datelna. Na grozdu zraste 10-12 plodov. Plodovi so teže 15-25 gr.

NIZKI PARADIŽNIK


Paradižnik - Bobcat F1

BOBCAT F1

Paradižnik Bobcat F1 je najbolj prodajani srednje zgodnji hibrid v segmentu nizkih (determinantih) paradižnikov. Razrašča se v obliki grma. Ni potrebno trgati zalistnikov. Listna masa dobro pokriva plodove in jih varuje pred soncem. Plodovi so mesnati (»beef tip«), izredno veliki, težki 200-300 g. Barva ploda je izenačena, plodovi so trdni, čvrsti in dobro odporni na pokanje. Je izredno okusen in aromatičen paradižnik z visoko vsebnostjo suhe snovi in je odličen za kuhanje. Priporoča se vzgoja na nizki opori (količek) ali brez podpore na foliji (2 rastline na m2).

POSEBNI PARADIŽNIK


Paradižnik - Black Krim

BLACK KRIM

Paradižnik Black Krim je zgodnja sorta katera prihaja iz otoka Krim v Črnem morju. Ta redki in izjemni paradižnik ima temno rdeče plodove. Je rahlo slanega okusa (kar je odlično za tiste, ki ne želijo paradižnikom dodajati soli). Na grozdu je povprečno 6 plodov kateri dosežejo težo 150-180g.

Paradižnik - Yellow pearshaped

YELLOW PEARSHAPED

Paradižnik Yellow pershaped ima obliko hruške in je idealen za dekoracijo. Zgodnja, močno rastoča sorta z bogatim pridelkom plodov, kjer posamezen plod tehta pribl. 20g. Primerno za gojenje na prostem in pod steklom.